Mesleki eğitim denince, en az iki yıl devam eden ve devlet tarafından tanınan bir mesleki eğitim programı aklımıza gelmelidir. Almanca karşılığı “Ausbildung” dur. Türkçeye ise “çıraklık eğitimi” olarak çevirebiliriz.
İlk aşamanız, “çıraklık” yapmak istediğiniz firma ile anlaşma yapmaktır. Daha sonra okumak istediğiniz okuldan “akseptans” ya da kabul kağıdı almanız gereklidir. Bu belgeyi aldıktan sonra, eğer henüz Almanya’da yaşamıyorsanız, ilk önce ülkeye giriş için “mesleki eğitim amaçlı vize” (Visum zum Zweck der Ausbildung) başvurusunda bulunmanız gerekmektedir. Bu, Almanya’ya yasal olarak giriş yapmanızı ve ardından eğitiminize başlamanızı sağlar. Eğer mesleki eğtiminizi Almanya’da yapmak istiyor ancak çıraklık dönemi için iş veren ve/veya okul arıyorsanız, Mesleki Eğitim Yeri Arama Vizesine’de başvurabilirsiniz.
Almanya’ya girdikten sonra durumunuza uygun bir oturum iznine ihtiyacınız olacaktır. Bu oturum iznine de “mesleki eğitim amaçlı oturum izni” (Aufenthaltserlaubnis zum Zweck der Ausbildung) denir.
Almanya’daki Mesleki Eğitim Vizesine başvuru için gerekli olan evraklar:
Unutmayınız ki zaman zaman Alman hükümetinin istediği evraklarda değişiklik olabilir ya da başvurunuz esnasında ilave evraklar istenebilir.
Eğer öz geçmişinizi hazırlarken ya da motivasyon mektubunu yazarken yardıma ihtiyacınız olursa lütfen bizimle iletişime geçin.