Belirli şartları sağlayan kişiler Almanya’da süresiz oturum izni alabilirler. Bu şartlar aşağıda sıralanmıştır:
- En az 5 yıldır bir oturum iznine sahip olmalısınız.
- Kendinizin (ve ailenizin) geçimini bağımsız olarak sağlayabilmelisiniz, yani Jobcenter’dan veya Sosyal Yardım Dairesinden herhangi bir para almıyor olmanız gerekir.
- En az A2 seviyesinde Almanca konuşabilmeli ve gerekli sertifikaları sunabilmelisiniz.
- En az 60 ay emeklilik sigortası primini ödemiş olmanız gerekir. Ödediğiniz miktarın bir önemi yoktur
- Kendiniz ve ailenizin barınmasına yeterli olacak bir yaşam alanınız olmalı.
- Çalışma izniniz olmalı.
- Oryantasyon kursunu başarıyla tamamlamış olmalısınız
- Adli sicil kaydınız temiz olmalı. 90 güne kadar olan küçük mahkumiyetler veya üç aya kadar ertelenmiş cezalar oturum durumunuzu etkilemez.
Bununla beraber Alman makamları süresiz oturum izni alma prosedüründe bazı istisnalar için kolaylık da sağlamıştır.
Bu istisnalar şu şekildedir:
- Almanya’da bir şirket işletiyorsanız ve kendinizin (ve ailenizin) geçimini bağımsız olarak sağlayabiliyorsanız, yani Jobcenter’dan veya Sosyal Yardım Dairesinden herhangi bir para almıyorsanız, 3 yıl sonunda süresiz oturum izni alabilirsiniz. Ancak yeterli sağlık sigortasına sahip olmanız ve emeklilik sigortasına katkıda bulunmuş olmanız gerekir. Ayrıca, herhangi bir cezai suçtan da mahkûmiyet almamış olmamalısınız.
- AB Mavi Kartınız varsa, çok hızlı bir şekilde süresiz oturum izni alabilirsiniz. Sadece 33 aylık emeklilik sigortası primi ödemiş olmanız, uygun bir işe sahip olmanız ve A1 seviyesinde Almanca konuşmanız yeterlidir. B1 seviyesinde Almanca konuştuğunuz takdirde, sadece 21 ay sonunda da süresiz oturum izni alabilirsiniz.
- Devlet memurları, yani Almanya’da devlet dairelerinde çalışanlar, sadece 3 yıl ikamet ettikten sonra süresiz oturum izni alabilirler. Ayrıca, emeklilik sigortası primlerini ödediklerini ispat etmek zorunda değildirler.
- Almanya’da bir mesleki eğitim programını veya üniversiteyi başarıyla tamamladıysanız ve nitelikli çalışan veya araştırmacı olarak bir oturum iznine sahipseniz, nispeten daha rahat şartları karşılayarak süresiz oturum izni alabilirsiniz. Nitelikli çalışan veya araştırmacı olarak oturum izniyle iki yıl yaşadıktan sonra süresiz oturum izni için başvurabilirsiniz. Ayrıca emeklilik sigortasına yalnızca 24 ay prim yatırmış olmanız yeterlidir. Başvurmak için bir iş sahibi olmanız, B1 seviyesinde Almanca konuşmanız gerekir.
- Nitelikli çalışanlar ve bilim insanları / araştırmacılar, Almanya’da 4 yıl ikamet ettikten sonra, nispeten daha rahat şartları karşılayarak süresiz oturum izni alabilirler. Emeklilik sigortası için yalnızca 48 ay prim ödemiş olmaları yeterlidir. Ayrıca bir iş sahibi olmaları, B1 seviyesinde Almanca konuşmaları gerekir.
- Alman vatandaşı olan bir kişinin aile ferdiyseniz, 3 yıllık oturum izniyle Almanya’da yaşadıktan sonra, nispeten daha rahat şartları karşılayarak süresiz oturum izni için başvuruda bulunabilirsiniz. Ayrıca B1 seviyesinde Almanca konuşmalı ve Alman vatandaşı olan bu kişiyle yaşamaya devam edeceğinizi kanıtlamalısınız.
- Süresiz oturum izni olan biriyle evliyseniz süresiz oturum izni alabilirsiniz. Bunun ön koşulu, geçiminizin Jobcenter veya Sosyal Yardım Dairesi yardımı olmadan güvence altına alınmış olmasıdır.
- Yabancı uyruklu kişilerin çocukları, 16 yaşını doldurduklarında en az 5 yıllık oturma iznine sahiplerse süresiz oturum izni alabilirler. Çocuk reşit olur olmaz, ek gereklilikler yerine getirilmelidir: 18 yaşını dolduran gençler B1 seviyesinde Almanca konuşmalıdır. Mesleki eğitim veya öğrenim görmedikleri müddetçe, Jobcenter veya Sosyal Yardım Dairesinin yardımı olmadan geçimlerini güvence altına alabilmeleri gerekir. Ayrıca, süresiz oturum izni alabilmek için büyük bir suçtan hüküm giymemiş olmalıdırlar.